top of page
Vyhledat

Výživa v těhotenství

  • Obrázek autora: Olga Šipoš
    Olga Šipoš
  • 18. 3. 2023
  • Minut čtení: 3

Aktualizováno: 29. 3. 2023

Zdravá výživa, pohoda a psychický stav může napomoci otěhotnění, podpořit vývoj plodu a zajistit zdraví maminky. Optimální je, když nastávající maminky konzumují zdravé potraviny a žijí zdravým stylem už před početím a v průběhu těhotenství v zažitém stravovacím rytmu pokračují.

Miminko si vše potřebné z těla matky vezme bez ohledu na její potřeby, proto se při nedostatečné výživě po porodu zhorší kvalita zubů, vypadávají vlasy atd. Pokud maminka nestihla změnit stravu před otěhotněním, není k tomu těhotenství nejvhodnější období. Změna by měla být pozvolná a ne radikální.


Určitě přidáme tepelně upravenou zeleninu a luštěniny, semena (slunečnice, dýně, sezam a len), obsahují minerály, nenasycené mastné kyseliny. Ubereme masa, mléčných výrobků, jakýchkoli polotovarům a soli, ta by měla být vždy zabudovaná v potravě (tzn. dávat hned na začátku vaření). Umělé margaríny jsou úplně nevhodné. Jídlo připravujeme z čerstvých surovin, dbáme na výběr sezónního ovoce. Od druhé půli těhotenství je vhodné požívat vývar z lněného semínka ( gelujícími látkami uvolňuje a zpružňuje svaly pánve, upravuje stav střevní sliznice a kvalitu stolice). V období těhotenství se zvyšuje potřeba vápníku, a proto se obvykle doporučuje pravidelný příjem mléka. Sama bych raději upřednostnila zakysané mléčné výrobky, zelenou listovou zeleninu, ořechy a semínka. Potřebný je i pravidelný příjem kysané zeleniny, která obsahuje vitamin K2 nezbytný pro správné nasměrování vápníku do kostí, imunitu.



Případné obtíže:

V případě, že trpí těhotná žena zácpou, doporučuji zvýšit podíl potravin s vysokým obsahem vlákniny ve stravě, zvýšit příjem tekutin a konzumovat méně upravované suché stravy (krekry apod.) Pozor, samotné zvýšení příjmu vlákniny bez dostatečného množství tekutin může situaci i zhoršit. Důležité je přidat více pohybu. Pokud žena potřebuje zvýšit příjem hořčíku a gynekolog předepisuje tablety, je vhodné užívat Magnosolv, který zároveň působí laxativně.


Nevolnosti je možné zmírnit častějšími menšími porcemi jídla, dobře funguje i terapie homeopatiky:

Sepia off. 9-15CH- nepotlačitelná ranní nevolnost, zvracení po jídle, přecitlivělost na zápach z jídla, chuť na kyselé, averze k mléku

Ipeca 9-15CH-nadměrné slinění, nevolnost se zvracením zmírňuje, chuť k jídlu trvá

Ignatia amara 9-15CH-nevolnost vyvolaná sebemenším pachem, přecitlivělost na zápach z jídla, zlepšení nevolnosti jídlem, přecitlivělost na neshody


Při průjmu je nejlepším řešením zvýšení příjmu potravin obsahujících rozpustnou vlákninu (pektiny), která na sebe váže tekutiny. Pektiny najdete v jablcích, banánech anebo ovesných vločkách. Někdy může být důvodem užívání magnesia.

Při bušení srdce je třeba vynechat potraviny, které obsahují kofein, a ostrá jídla.


Strie většina žen je začne řešit, až otěhotní. Dle mého je důležité dlouhodobě a v těhotenství zvlášť konzumovat kvalitní tuky (olivový, lněný, dýňový olej, avokádo, rozhodně ne margaríny) a tím zaručit elasticitu kůže . Pokožku (na břiše,hýždích a prsou) při koupeli řádně masírovat kartáčem, aby se prokrvila a zlepšil se její metabolismus. Potom můžete použít přírodní olej nebo krém proti striím, ale už je to jen třešnička na dortu.


Co doporučuji vynechat:

alkohol a omezit (nebo také vynechat) kávu (ta lze nahradit obilnými kávovinami)

neopodstatněné léky-mnohé látky by mohly přecházet placentou do krve dítěte (případná infekce nebo jiné problémy se dají většinou vyřešit homeopatiky nebo bylinkami)

umělá sladidla, zbytečná aditiva maximálně omezovat či úplně vynechávat

vitamín A-proto se těhotným nedoporučuje konzumace jater. Příjem karotenoidů (předchůdci vitamínu A) v zelenině a ovoci je jen prospěšný.

tepelně neupravené živočišné potraviny, jako jsou za syrova připravované paštiky a podobně.


Vitamíny, které je dobré doplňovat

Obecné a hojně prodávané vitamíny pro těhotné nejsou třeba pokud má žena pestrý jídelníček. Naopak se obávám, že při předepsaném dávkování dorůstá plod nadměrné velikosti a žena si zbytečně zatěžuje ledviny jejich odbouráváním.



V prvním trimestru je vhodné užívání kyseliny listové, jako prevence rozštěpů páteře, která je však bohatě zastoupena v listové zelenině (její koncentrace se snižuje vařením). Stejně důležité jsou nenasycené mastné kyseliny DHA a EPA, ty přispívají k vývoji mozkové tkáně, podporují funkci srdce a jater matky i dítěte. Buď jsou zastoupeny v rybách (pozor na mořské ryby se zvýšenou koncentrací těžkých kovů-makrely, mečoun, žralok) nebo existuji i produkty, kde jsou obě kyseliny společně - listová i DHA.

Dostatek železa je nejlepší doplnit kopřivovým elixírem (spařené kopřivy rozmixovat a dolít džusem s vitamínem C), z předepisovaných tablet se železo špatně vstřebává a má víc nežádoucích účinků, křeče v břiše, zácpu aj.).


Pokud si nejste jisté, jsem Vám k dispozici. Ozvěte se mi pro konzultaci.


 
 
bottom of page